Kevättä kohti!

Mangalitza siat - Niemiahon tila

Talven selkä alkaa olla taitettu, hienoista talvipäivistä onkin saanut nauttia viimeaikoina.

Kasvavat nuoret Mangalitzat nauttivat olostaan laidunalueilla, ja ottavatkin kaiken ilon irti auringon lämmittäessä jo mukavasti, on levollista seurata hyvinvoivia, onnellisia eläimiä, niiden leikkiä ja riemua. Marraskuun loppupuolella tilalle hankittu uusi lauma on sopeutunut erinomaisesti, laitumella riittää vilskettä ja pian lumen alta alkaa paljastumaan mielenkiintoista töngittävää.

Viime vuoden loppupuolella rakennetun riista-aidan yhteyteen laitoimme vielä varmistuksen sähkölangasta, koko aitausalueen ympäri kiertää tuplalanka aidan yläpuolella, tämä ainakin hidastaa aidan yli mahdollisesti pyrkiviä petoja, kaikki suojelukeinot käyttöön, kun on kyse arvokkaista silmäteristämme.

Tilamme sijaitsee niemialueella, olemme vesistöjen ympäröimänä, tämä varmasti onkin yksi syy siihen, ettei lähiseudulle ole juuri koskaan jäänyt talvehtimaan karhuja, myöskään susia ei ole asettunut alueelle, joitakin läpikulkumatkalla olevia yksilöitä on nähty, ilveksiä sen sijaan näkyy jäljistä päätellen olevan, muutaman kerran päästy näkemäänkin tämä uljas luontokappale.

Einari ja Kalle –karjuilla, sekä emakoilla on ollut kovasti kevättä rinnassa!

Porsimisia on odotettavissa tälle vuodelle noin parin kuukauden välein, kahden viikon sisällä syntyy ensimmäinen kevään pahnue, punaisia yksilöitä. Elvi – emakko on jo tovin ollut omassa rauhassa totuttelemassa tulevaan, aina on yhtä kiehtovaa ja jännittävää odottaa ja nähdä uusia porsimisia, uusi elämä – uusi alku.

Kevään lähestyessä ovat jo viljelyasiat mielessä, suurinosa tilan pelloista ovat heinällä, myös mansikkaa on viljelyksessä. Toukokuun paikkeilla on tarkoitus lisätä mansikka-alaa, makea Polka –lajike on hyvin suosittu, tätä herkullista marjojen kuningatarta on tilalta saatavilla valmiiksi poimittuna ja sovitusti itsepoimien.

Hyvää kevättä!
Niemiahon Tila

Edellinen artikkeli
Riista-aidan rakentamista kelien ehdoilla
Seuraava artikkeli
Kesäkuulumisia….